Categorie: bronzen portretten meer dan gelijkenis

Een bronzen portret is geboetseerd naar een persoon. Het is gelijkend en voor iedereen herkenbaar. Toch is het niet te vergelijken met een afgietsel of een scan van iemand.

Naast gelijkenis toont een bronzen portret of buste een uitgelicht deel van zijn of haar persoonlijkheid. Portretteer ik iemand als de moeder van of als de oprichter van haar bedrijf of als iemands geliefde. Dat zijn drie verschillende portretten.

De verbinding die ik als beeldhouwer ervaar met mijn model is mijn persoonlijke uitgangspunt. Portret boetseren is letterlijk en figuurlijk dichtbij iemand zijn. Dat vraagt van beide kanten vertrouwen.

Naast dat de persoon enkele sessies model zit werk ik met foto’s en film.

Het is mogelijk om postuum een portret te boetseren. Hoe meer beeldmateriaal er beschikbaar is hoe beter.

Het portret of borstbeeld kan op ware grootte worden gemaakt maar ook kleiner of juist groter. Afhankelijk van de plek waar het moet komen. Is dat in de openbare ruimte dan is één op één vaak te klein. Voor een gewone huiskamer is een wat kleinere versie vaak passender.

De kwaliteit van het bronsgietsel en de kleur, het patin, zijn enorm belangrijk voor het uiteindelijke resultaat.

Om die kwaliteit te garanderen maak ik zelf de siliconenmal op het geboetseerde model en het wasmodel waarvan het brons wordt afgevormd. Evenals de afwerking, het siceleren, van de brons en het patineren. Hetzelfde geldt voor de sokkel waarop het komt te staan.

Suze Groeneweg voor Tweede Kamer

Door haar sociale betrokkenheid is onderwijzeres Suze Groeneweg (1875-1940) steeds meer politiek actief geworden. In 1918 is ze de eerste vrouw die tot de Tweede Kamer toetreed. Dan…

Grietje Kingma

Een postuum portret in brons van Grietje Kingma (1873 – 1950), echtgenote van Nanne Ottema. Het beheer over de enorme kunstverzameling van Nanne Ottema en zijn vrouw Grietje…

Nanne Ottema

Een postuum portret in brons van Nanne Ottema (1874 – 1955), echtgenoot van Grietje Kingma. Het beheer over de enorme kunstverzameling van Nanne Ottema en zijn vrouw Grietje…

Tom Viezee

Geke Faber

Harm Bruin Slot

Harm Bruin Slot

Han Lammers

 

Franz Schubert

Dwight David Eisenhower

Berit

Freke

Scato

Jordy

David

Gideon

Jetro